25 Şubat 2025 13:32
/
Güncelleme: 15:11

EMEP Milletvekili Bayhan, Kamu Çerçeve Protokolü görüşmelerini Meclis’e taşıdı: Kamu işçilerine övgü var hak yok

EMEP Milletvekili İskender Bayhan, Kamu Çerçeve Protokolü görüşmelerini Meclis'e taşıdı: “Kamu işçilerinin ücretlerini insanca yaşayacak seviyeye çıkarmak için bir düzenleme yapılacak mıdır?”

EMEP Milletvekili Bayhan, Kamu Çerçeve Protokolü görüşmelerini Meclis’e taşıdı: Kamu işçilerine övgü var hak yok

Fotoğraf: TBMM

Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan 700 bin kamu işçisini içeren Kamu Çerçeve Protokolü görüşmelerini meclis gündemine taşıdı. Bayhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a verdiği soru önergesi ile kamu işçilerinin geçmiş kayıplarının karşılanması, insanca çalışma ve yaşama koşullarının sağlanması taleplerinin yeni dönem sözleşme görüşmelerinde yerine getirilmesini istedi.

Bayhan, “Savunma sanayiinde hamleler, hızlı tren hatları ve karayolları ile övünen iktidar temsilcileri kamu işçilerini ağır ve tehlikeli çalışma koşullarına rağmen düşük ücret, artan oranlı yüksek vergi kesintileri ile hayatta kalmak için ikinci işlere zorladı. Eşit işe eşit ücret alamayan kamu işçileri yıpranma hakkı, işçisi sağlığı iş güvenliği, kadro ve iş güçlüğü tazminatlarından da yoksunlar” dedi.

Kamu Çerçeve Protokolü (KÇP, 2025-2026 dönemi) yeni dönem için Bayhan, Bakan Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

  1. Yüksek enflasyon ve adaletsiz vergi yükü nedeniyle alım gücü düşen kamu işçilerinin bugüne kadar yaşadığı kayıplar giderilecek midir?
  2. Kamu işçileri, ağır ve tehlikeli işlerde çalışmasına rağmen geçinmek için ek iş yapmak zorunda kalmaktadır. Bu nedenle, toplu sözleşme sürecinde tüm ücretlerin yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması gündeme alınmış mıdır?
  3. Taşerondan kadroya geçenler, 4A, 4B, 4C statülerinde çalışanlar ve farklı skalalara ayrılmış kamu işçileri, sosyal ve özlük haklarında olduğu gibi ücretlerde de farklı kayıplar yaşamaktadır. Aynı işyerinde aynı işi yapan işçilerin eşit haklara ve “eşit işe eşit ücret” e sahip olması sağlanacak mıdır?
  4. Kamu işçileri, yıl içinde artan, yüksek vergi kesintileri nedeniyle yıl sonuna yaklaştıkça düşen ücretlerle çalışmaktadır. Vergi adaletsizliği sona erecek midir? Yoksulluk sınırındaki ücretlerin vergiden muaf tutulması ve üzerindeki ücretler için %15 sabit vergi uygulanmasına yönelik bir çalışma var mıdır?
  5. Kadroya geçirilen taşeron işçiler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olmadan farklı statülerde çalıştırılmış ve özlük haklarından mahrum bırakılmıştır. Bu hak kayıpları giderilecek midir?
  6. Taşeron olarak çalışan on binlerce kamu işçisi ve sürekli işçi statüsünde çalışan binlerce işçi, sözleşmeli personel uygulamaları nedeniyle güvencesiz çalışmaktadır. Yıllardır vaat edilen kadro sözü ne zaman yerine getirilecektir? Bakanlığınız, tüm işçilere kadrolu ve güvenceli istihdam sağlanması için bir çalışma yürütmekte midir?
  7. Kamu işçilerinin toplu sözleşme hakkı, tayin hakkı, ek tazminat ve ikramiye talepleri yeni sözleşme sürecinde karşılanacak mıdır?
  8. Yıllık izin, kıdem tazminatı ve yıpranma payı gibi haklarda iyileştirme yapılacak mıdır?
  9. Yüksek enflasyon nedeniyle yemek, yol ve ikramiye gibi yan hakların reel değeri düşmüştür. Bu hakların gerçek alım gücü üzerinden güncellenmesine yönelik bir çalışma var mıdır?
  10. Kamu işçilerinin mesai saatleri esnekleştirilmiş, kadro ve meslek dışı çalıştırmalar artmış, fazla mesailer olağan çalışma sayılmış ve ücretleri ödenmemiş ya da geciktirilmiştir. Yeni sözleşme döneminde, bu uygulamalara son verilip fazla mesailerin zamanında ödenmesi sağlanacak mıdır?
  11. Ağır ve tehlikeli işlerde çalışan kamu işçileri, yıpranma payı hakkı olmadığı için erken emeklilikten yararlanamamaktadır. Emekli olan işçiler ise düşük maaşlar nedeniyle ciddi gelir kaybına uğramakta ve çalışmaya devam etmek zorunda kalmaktadır. Kamu işçilerinin ücretlerini insanca yaşayacak seviyeye çıkarmak ve emekli maaşlarını iyileştirmek için bir düzenleme yapılacak mıdır? (Haber Merkezi)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

‘Onaylamadığımız taslağı masaya koymayın’

‘Onaylamadığımız taslağı masaya koymayın’

Toplu sözleşme sürecinde olan kamu işçilerinin, Türk-İş ve Hak-İş yöneticilerinin üzerinde anlaştığı sözleşme taslağının kendilerinden gizlenmesine tepkisi büyüyor. Bu hafta hükümete sunulması beklenen taslağın onayları alınmadan masaya konmamasını isteyen işçiler, “Biz mücadele etmezsek sözleşmenin sonu belli” diyor.

72 bin 88 TL: Türk-İş’in yoksulluk sınırı

30 bin TL: Kamuda ortalama ücret

58 bin 200 TL: Türk-İş ve Hak-İş’in istediği zamlı ücret

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
'Heybeden’ her gün yeni bir soruşturma çıkıyor. Yargı sopasıyla topluma gözdağı verilmek isteniyor.

Evrensel'i Takip Et